DesszertLágy sajtLaktózmentesMagazinReceptekTehéntejből készült sajtokTippek és trükkökTöbb, mint 1 óraÜnnepiVegetáriánus
Népszerű

Tojás- és laktózmentes tiramisu

Elkészítési idő: 40 perc

Ahogy visszagondolok, a tiramisu krémes-lágyságát mindig is imádtam! Egy dolog tartott vissza tőle: ez pedig a nyers tojás… Ezért most egy olyan változatot szeretnék mutatni Nektek, ami tojás, és egyben laktózmentes is. Pillanatok alatt elkészül, csupán arra kell időt szánnod, hogy az ízek összeérjenek a hűtőben. És ha van friss gyümölcs a háznál, bátran turbózd fel egy kis málnával, eperrel, vagy akár banán-szeletekkel is – nem fogsz csalódni!  

A tiramisu tálalása nem mindig egyszerű, jól le kell hűlnie, hogy szépen fel tudjuk kockázni. Elkészítheted családi “kiszerelésben” egy jénai tálba rétegezve, ha viszont vendégeket vársz, talán még praktikusabb pohárkrémnek – 1 adagos mennyiségekben elkészíteni. Így megússzuk a tálalást, és a desszertünk kifogástalan formában kerül a vendégeink elé.

Nem hátrány, hogy a pohárkrémes változatnál egy időben készíthetünk felnőttes (rumos), és gyerekeknek való tiramisut is. Nekik a kávét helyettesíthetjük egy sűrű kakaóval, vagy forrócsoki alappal is. 
Készítsétek el velünk, és írjátok meg a facebookon, hogy ízlett-e! 

 

Hozzávalók:


  • 20 db babapiskóta
  • 2 dl erős kávé 
  • 2 cl 80 %-os rum (ha gyerekek is kóstolgatnak, az ő adagjukat enélkül készítsük!)
  • 20 g porcukor
  • 250 g laktózmentes mascarpone
  • 375 ml laktózmentes habtejszín 
  • 1 tasak habfixáló
  • porcukor ízlés szerint  – attól függően, hogy mennyire szeretjük édesen a krémet. 
  • cukormentes kakaópor

 

Elkészítés


1 Főzzünk egy nagyobb adag erős presszókávét, és hagyjuk kihűlni. Öntsük bele egy tálba. A felnőttek számára készülő adaghoz a fele kávét rummal összekeverjük – a gyerekeké marad külön.


2 A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük. A mascarpone sajtot egy másik tálba tesszük, ha szeretnénk akkor megcukrozzuk (nekem cukor nélkül, vagy mindössze 1 csomag vaníliás cukorral is isteni) de esetleg édesítőt is használhatunk (pl. eritritet). 


3 A mascarponét szintén jól átkeverjük, majd a felvert tejszínhabot is hozzáadjuk. Óvatosan, laza krémmé keverjük össze őket.


4 A babapiskótákat a kávéba ill. a rumos kávéba mártjuk. (Nem áztatjuk!) Ezután kirakjuk vele egy jénai tál, vagy tepsi alját, és vastagon megkenjük a krémmel, majd rétegezzük amíg a hozzávalók el nem fogynak. Ha pohárkrémnek készítjük, még könnyebb dolgunk van – hiszen a szeleteléssel sem kell majd bajlódnunk! 


5 A tiramisunk tetejét megszórjuk cukrozatlan holland kakaóporral, majd egy éjszakára (de legalább pár órára ) a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. 

Jó étvágyat!

 

 

Tojás-, és laktózmentes tiramisu

Milyen sajtot használtunk? 

A tiramisu egyik legfontosabb alkotóeleme a Mascarpone sajt. Nézd meg a Sajtlexikont, hogy jobban megismerd mire jó, és keresd a Receptoldalt, hogy ötletet meríthess a további felhasználásához is! Ha pedig bort is kínálnál a vendégeknek, olvasd el EZT a cikket is!

 

Kipróbáltad? Hozzászólnál?

 

Oszd meg velünk véleményed, vagy saját recepted Facebook oldalunkon!

Instán is megéri követni bennünket, ott extra tartalmakkal várunk! Ne feledd: #sajttalmindenjobb !

Tovább olvasom

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb