Feta sajt fűszeres olívaolajban
Gyakran előfordul, hogy szükség lenne valami nem túl nagy, de stílusos ajándékra. Ilyenkor kiváló választás lehet, ha valami saját készítésű gasztro finomságban gondolkodunk. Egy ilyen meglepetés nemcsak hasznos és finom, de barátaink értékelni fogják azt is, hogy személyre szabottan, kifejezetten nekik készítettük el ezt a finomságot.
Az olívaolajban, zöldfűszerekkel pácolt feta sajt elkészítése roppant egyszerű, pillanatok alatt egy kiváló minőségű előételt, vendégváró falatkákat, vagy gasztro meglepetést készíthetünk.
Az olívaolajos pácot a friss fűszernövények teszik igazán különlegessé. Ha nem pár napon belük fogyasztjuk el, használjunk fásabb szárú fűszereket, pl. rozmaringot, kakukkfüvet, borsikafüvet. Ha frissen szeretnénk felhasználni, akkor nyugodtan készítsük bazsalikomlevelekkel, zsályával, vagy zsázsalevélkékkel.
Hozzávalók 4 személyre
- 40 dkg feta sajt (ha előételnek szánjuk, ennyi elegendő 4 személyre)
- 2 gerezd fokhagyma
- Friss fűszernövények: kakukkfű, borsika, rozmaring, bazsalikom, zsálya
- Szemes bors
- 200ml olívaolaj (vagy amennyi elfedi a sajtokat)
- 5-6 szem kapribogyó
- Fekete olívabogyó
- Chili pehely, vagy friss chili paprika
Elkészítés
1 Ha a sajtot sós vízben tárolták, akkor leöblítjük, és leitatjuk róla a felesleges nedvességet.
2Kb 1×1 cm-es kockákra vágjuk, ügyelve ara, hogy a kockák sehol ne tapadjanak össze. Ezzel elősegítjük, hogy a fűszeres olaj mindenhol érje a sajtkockák felületét
3A fokhagymát megpucoljuk és vékony gerezdekre vágjuk. A friss fűszernövényeket megmossuk és szárazra töröljük. Ha nem áll rendelkezésre friss fűszernövény, készíthetjük szárított, morzsolt fűszerekkel is, bár akkor az ízek nem lesznek annyira erőteljesek és frissek.
4A sajtokat rétegenként egy jól zárható befőttes üvegbe tesszük, és minden réteget bevonunk olívaolajjal. Folyamatosan tűzdeljük bele a fűszernövényeket, hozzáadjuk a felkarikázott olíva- és kapribogyót, valamint a fokhagymát és a szemes borsot is. A borsok közül nem csak a fekete borssal fűszerezhetjük, hanem zöld- és rózsaborsot is használhatunk. Ha szeretjük a csípős ízeket, chili pelyhet, vagy friss csilipaprikát is keverhetünk az olajba.
5Ha megtelt az üvegünk, ügyeljünk arra, hogy az olaj teljesen lefedje a felső sajtréteget. Hűtőben érleljük pár napig.
Ismerd meg még jobban a Feta sajtot! Kattints ide!
Kipróbáltad? Hozzászólnál?
Oszd meg velünk véleményed, vagy saját recepted Facebook oldalunkon!