Félkemény / Félpuha sajtokSajtkategóriákSajtlexikonSajtok és márkákTehéntejből készült sajtok
Népszerű

Trappista sajt

A trappista sajt talán a legnépszerűbb sajt Magyarországon. Sokan tipikus magyar sajtnak hiszik, ám eredetileg Francia sajtról van szó, melyet a Notre Dame de Port du Salut kolostorban élő trappista szerzetesek készítették először, receptjét sokáig titokban tartották. A szerzetesek a monostori szigorú szerzetesi élet követelményeként húst sohasem ettek és kötelező volt dolgozniuk.  A sajtgyártás ennek a termelő munkának egy hasznos végeredménye lett. Magyarországra a Bosznia-hercegovinai város, Banja Luka Mária csillaga trappista kolostorából került a 19. században.

Jellemzői

A trappista sajt a félkemény sajtok közé tartozik.  Tehéntejből készítik, tejsavbaktérium-tenyészettel, oltóenzimmel és kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát hozzáadásával. A zsíros trappista szárazanyag-tartalmának legalább 56 százaléknak kell lennie. Az eredeti francia trappistát nem pasztörizálták, nyers tejből készült. Érési ideje körülbelül 2 hónap, ezalatt kérget is kap. Íze enyhén sós, savanykás, és 3-4 mm-es érlelési lukak találhatóak benne.  Jól vágható, reszelhető, szájban omló sajtféle.

A ma forgalmazott trappista sajt szinte csak  nevében trappista, nagyban eltér az eredetitől.  Más a formája, nincs kérge, illetve  más kezelést is kap, mint eredeti változata.  A szerzetesek natúr kéregben, szabad levegőn érlelték-érlelik hónapokig, a sajtüzemeknek viszont nincs idejük erre, így akár pár hét alatt a boltokba juthat a termék.

Mihez használtuk?


A trappista sajtot számtalan ételhez használják Magyarországon. Hideg-, és meleg ételekhez is használható, sütni és rántani is lehet. Mind alapanyagként, mind önmagában, vagy szendvicsek részeként kedvelt sajtféle, melyet jellegtelen íze miatt a gyerekek is szívesen fogyasztanak.

Egyik kedvencünk a rakott krumpli… a receptet itt találod!  Amennyiben tetszett, készítsd el  Sajtos rántott hús receptünket is!

Sajttal minden jobb! Sajtos receptek, hírek, tippek és trükkök.

Kipróbáltad? Hozzászólnál?

 

Oszd meg velünk véleményed, vagy saját recepted Facebook oldalunkon!

Tovább olvasom

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb