FőételKemény sajtokKevesebb, mint 1 óraReceptekÜnnepi
Népszerű

Roston lazac diós-sajtos spenótsalátával

Elkészítési idő: 40 perc

Az ünnepek mindig magukkal hozzák a különlegesen finom ételeket. Most egy ünnepi lazacot főztünk, mai bármely karácsonyi asztal fenséges fogása lehet. 

Néhány hozzávaló az egész, de ételünk varázsa a textúrák változatosságában rejlik. Roppanós dió, fűszeres pecorino vagy parmezán sajt, friss spenót, és mellé a roston lazac és a selymes krumplipüré. 

Ha esetleg diétázol, természetesen csak a salátát köretként tálalva is nagyon jól harmonizálnak az ízek. 

Ezzel biztosan sikert aratsz a vendégeknél!

Hozzávalók 4 személyre:


  • 2 tálca lazacfilé (személyenként számoljunk egy 4-5 cm széles darabbal)
  • 1 doboz friss leveles spenót
  • 50 g durvára vágott pecorino vagy parmezán sajt
  • 1-2 szem eper, gránátalma mag, vagy koktélparadicsom (valami piros)
  • 1 kg burgonya
  • tej a burgonyapüréhez
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 citrom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • olívaolaj

Elkészítés


1 Először a salátát és a burgonyapürét készítjük el, mivel azoknak kell a legtöbb idő – a lazac pár perc alatt készen van. A diót egy serpenyőben megpirítjuk, folyamatosan rázogatva,hogy le ne égjen. Ügyeljünk arra, hogy még azután is sülni fog picit, miután lekapcsoltuk a tűzhelyet. Ha picit meghűl, a héját minimális dörzsüléssel könnyedén eltávolíthatjuk. 


2 Hámozzuk meg és vágjuk kockákra a burgonyát, majd sós vízben főzzük puhára. Ha megfőtt, a főzővizet öntsük le, és keverjük habosra 1 dl forró tejjel, és egy nagy evőkanál vajjal. Fűszerezhetjük szerecsendióval, de csak keveset használjunk, mert nagyon intenzív az íze!


3 A salátához a spenótot, a pirított diót, a sajtdarabkákat és a koktélparadicsomot (vagy epret, gránátalma szemeket) összekeverjük. Elkészítjük a citromos vinaigrette mártást. Ehhez egy kis befőttes üvegbe tesszük az 1 citrom kifacsart levét, és 2 evőkanál olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk, majd 1 gerezd apróra vágott fokhagymát teszünk hozzá. Rácsavarjuk az üveg tetejét és alaposan összerázzuk, míg egy opálos öntet nem kapunk. Ezt ráborítjuk a salátánkra és alaposan átkeverjük. 


4A lazacot kb 4-5 cm széles darabokra vágjuk. Mindenképp filét válasszunk és ne patkót, mivel a hal oldaláról származó filészeletek már vagy teljesen szálkátlanok, vagy a filé vastagabb részen egy csipesszel viszonylag könnyen eltávolíthatjuk az egy vonalban sorakozó szálkákat. Figyelem! A Lazac pikkelyes… igy ha szeretnéd megenni a bőrét, akkor alaposan nézd át a filéket, hogy nem maradt-e rajtuk pár apró pikkely. Ezeket egy éles késsel tudod eltávolítani. Sütés után egyébként egyben le tudod húzni a szeletekről a bőrét – így ha nem akarod megenni, akkor sem lesz vele sok gondod.  


5Egy serpenyőben felforrósítunk egy kis olajat, majd a lazac szeleteket bőrös oldalukkal lefelé kezdjük el sütni. Kb 4-5 percig sütjük, vastagságtól függően. Ekkor egy lapáttal alányúlva megfordítjuk, és további 3-4 percig sütjük a másik oldalát. A roston lazac nem igényel előfűszerezést, elég ha sóval, borssal, és pár csepp citromlével ízesítem ha elkészült. 

A burgonyapürét, a lazacot és a spenótsalátát tálalom, és jöhetnek is a vendégek.

Jó étvágyat ehhez az ünnepi finomsághoz!

Roston lazac diós-sajtos spenótsalátával

Milyen sajtot használtunk?

A recepthez durvára vágott pecorino vagy parmezán sajtot használtunk, de természetesen nyugodtan használhatod a kedvenc sajtodat, ami van otthon, akár egy kék sajttal, rokforttal is kitűnően fog működni a recept. Ismerd meg hozzávalóinkat még jobban Sajtlexikonunk segítségével!

Kipróbáltad? Hozzászólnál?

Oszd meg velünk véleményed, vagy saját recepted Facebook oldalunkon!

Instán is megéri követni bennünket, ott extra tartalmakkal várunk! Ne feledd: #sajttalmindenjobb !

Tovább olvasom

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb