A kelkáposzta erősen megosztó étel, van akit már az említésétől is a hideg ráz, mások viszont örömmel fogyasztják. Ez a recept talán segít elfogadtatni ezt a kicsit méltánytalanul kezelt zöldségünket, hiszen sem ízében, sem kinézetében nincs köze gyermekkorunk menzás kelkáposztáihoz.
A parmezános sült kelkáposzta készülhet előételnek, némi ropogós kenyérrel, vagy akár egy finom köretként is kínálhatjuk. Mi most a Mustáros marhaszelethez készítettük el.
Hozzávalók 4 személyre
- 1/2 fej kelkáposzta
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 g parmezán sajt
- 1 evőkanál vaj
- só és bors ízlés szerint
- extra szűz olívaolaj
Elkészítés
1 A kelkáposztát mosstuk meg, vágjuk le a külső, eseleg sérült leveleit.
2 Vágjuk 4 felé, hogy a torzsa még összetartsa a leveleket. Forraljunk vizet, sózzuk, majd főzzük a kel-darabokat addig, míg elveszítik nyers színüket, de még van tartásuk.
3A nem teljesen puhára főzött kelkáposztát kiszedjük a vízből, és kb 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Itt a torzsa részt már eltávolíthatjuk. Egy tepsit kikenünk olívaolajjal, majd pár kanál forró vizet is aláteszünk a kelkáposzta főzővizéből. A szeletek tetejét szintén megolcsoljuk olívaolajjal, végül a vajat is a tetejére tesszük.
4Pár gerezd fokhagymát dobunk a kelkáposzta mellé, sózzuk, borsozzuk, jöhet rá a parmezán sajt, majd irány a sütő!
5Mivel a főzés miatt már nem igazán kell tovább puhulnia, magas hőfokon (180-200fok) sütjük, hogy a szeletek szépen megpiruljanak. Tálaláskor tehetünk rá MÉG sajtot, és pár csepp citromlevet! Jó étvágyat!
Miért jó a kelkáposzta?
A kelkáposzta nem túl igényes növény, elég jól bírja a szárazságot és a hideget is , ezért a termesztése könnyebb mint a fejes káposztáé.
Tápanyagtartalmát tekintve fő értékét a benne található szénhidrátok, a fontos ásványi sók, az emészthető rostok, a kalcium-, kálium-, magnézium- és vastartalom, valamint az A-, B1-, B2-, C-, E-vitamintartalom adják. Mivel vitaminban gazdag, ezért immunerősítő, daganatmegelőző, gyulladásgátló hatású élelmiszerként említik. Kalciumtartalma csontjainkat erősíti, és alacsony kalóriaértéke (30kcal) miatt bármely diéta fontos pillére lehet.
Ne féljünk hát használni, és a megszokott recepteken kívül pár újdonságot is kipróbálni.
Mihez ettük?
Ezt az egyszerű, de ízletes köretet most a Mustáros marhaszelethez készítettük, a receptet itt találod!
Amennyiben tetszett, készítsd el a Parmezános pirított karfiol receptünket is!
Kipróbáltad? Hozzászólnál?
Oszd meg velünk véleményed, vagy saját recepted Facebook oldalunkon!