Előétel & SnackGluténmentesGyorsan finomatHétköznapi mitfőzzekKemény sajtokKevesebb, mint 1 óraKöretReceptekTehéntejből készült sajtokVegetáriánus
Népszerű

Parmezános sült kelkáposzta

Elkészítési idő: 30 perc

A kelkáposzta erősen megosztó étel, van akit már az említésétől is a hideg ráz, mások viszont örömmel fogyasztják. Ez a recept talán segít elfogadtatni ezt a kicsit méltánytalanul kezelt zöldségünket, hiszen sem ízében, sem kinézetében nincs köze gyermekkorunk menzás kelkáposztáihoz.

A parmezános sült kelkáposzta készülhet előételnek, némi ropogós kenyérrel, vagy akár egy finom köretként is kínálhatjuk. Mi most a Mustáros marhaszelethez készítettük el.

Hozzávalók 4 személyre


  • 1/2 fej kelkáposzta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 100 g parmezán sajt
  • 1 evőkanál vaj
  • só és bors ízlés szerint
  • extra szűz olívaolaj

 

 

Elkészítés


1 A kelkáposztát mosstuk meg, vágjuk le a külső, eseleg sérült leveleit.


2 Vágjuk 4 felé, hogy a torzsa még összetartsa a leveleket. Forraljunk vizet, sózzuk, majd főzzük a kel-darabokat addig, míg elveszítik nyers színüket, de még van tartásuk.


3A nem teljesen puhára főzött kelkáposztát kiszedjük a vízből, és kb 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Itt a torzsa részt már eltávolíthatjuk. Egy tepsit kikenünk olívaolajjal, majd pár kanál forró vizet is aláteszünk a kelkáposzta főzővizéből. A szeletek tetejét szintén megolcsoljuk olívaolajjal, végül a vajat is a tetejére tesszük.


4Pár gerezd fokhagymát dobunk a kelkáposzta mellé, sózzuk, borsozzuk, jöhet rá a parmezán sajt, majd irány a sütő!


5Mivel a főzés miatt már nem igazán kell tovább puhulnia, magas hőfokon (180-200fok) sütjük, hogy a szeletek szépen megpiruljanak.  Tálaláskor tehetünk rá MÉG sajtot, és pár csepp citromlevet! Jó étvágyat!

Parmezános sült kelkáposzta

Miért jó a kelkáposzta?


A kelkáposzta nem túl igényes növény,  elég jól bírja a szárazságot és a hideget is , ezért a termesztése könnyebb mint a fejes káposztáé.

 

Tápanyagtartalmát tekintve fő értékét a benne található szénhidrátok, a fontos ásványi sók, az emészthető rostok,  a kalcium-, kálium-, magnézium- és vastartalom, valamint az  A-, B1-, B2-, C-, E-vitamintartalom adják. Mivel vitaminban gazdag, ezért immunerősítő, daganatmegelőző, gyulladásgátló hatású élelmiszerként említik.  Kalciumtartalma csontjainkat erősíti, és alacsony kalóriaértéke (30kcal) miatt bármely diéta fontos pillére lehet.

Ne féljünk hát használni, és a megszokott recepteken kívül pár újdonságot is kipróbálni.

 

Mihez ettük?


Ezt az egyszerű, de ízletes köretet most  a Mustáros marhaszelethez készítettük, a receptet itt találod!  

Amennyiben tetszett, készítsd el a Parmezános pirított karfiol receptünket is!

mustáros marhaszelet sajtos rizzsel és parmezános sült zöldségekkel

 

Kipróbáltad? Hozzászólnál?

 

Oszd meg velünk véleményed, vagy saját recepted Facebook oldalunkon!

Tovább olvasom

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb