Előétel & SnackFélkemény / Félpuha sajtokFőételFriss sajtGyorsan finomatHétköznapi mitfőzzekKecskesajtokKevesebb, mint 1 óraKevesebb, mint 30 percKrémsajtReceptekTehéntejből készült sajtokVegetáriánus
Népszerű

Fűszervajjal és sajttal töltött gombafejek

Elkészítési idő: 25 perc

Ma nem volt kedvünk húsos ételt enni, viszont gyönyörű nagy fej gombákat kaptam a zöldségesnél! Így fűszervajjal és sajttal töltött gombafejek készültek – mindenki legnagyobb örömére. 

Ebben az ételben az a nagyszerű, hogy nagyon sok alkalomra feltálalható – lehet előétel, vendégváró snack, vagy akár könnyű főétel is!

Lássuk a receptet, készítsétek el velünk Ti is!

Hozzávalók 4 személyre:


  • 2 tálca nagyobb kalapú gomba (ha főételnek esszük, személyenként számoljunk 4-5 darabbal)
  • 3 evőkanál vaj
  • 100 g félkemény, vagy friss sajt (trappista, mozzarella, feta stb.) 
  • 1 gerezd fokhagyma
  • friss fűszernövények: petrezselyem, kapor, kakukkfű 
  • só, bors
  • olívaolaj

Elkészítés


1 Először megtisztítjuk a gombát. A termesztett gombát nem szükséges megmosni, esetleg ha nem annyira szép a felülete, akkor hámozzuk meg. A tönkjét kitördeljük – beletehetjük levesbe, vagy apróra vágva akár a töltelékbe is!


2 Elkészítjük a fűszervajat. A fokhagymát apróra vágjuk, majd a puha vajba keverjük. Sózzuk, borsozzuk, majd a nagyon finomra aprított zöldfűszereket is belekeverjük. 


3 Ha friss sajtot használunk, akkor azt is a fűszervajhoz keverjük. Ha félkemény sajtot használunk, az lereszeljük és úgy keverjük a vajkrémhez. Tegyünk félre pár nagyobb darabot, és némi reszelt sajtot a gombafejek tetejére! 


4Töltsük meg a gombafejeket a sajtos fűszervajjal, majd pakoljunk sajtdarabokat és reszelt sajtot a tetejére. 


5Mehet is a sütőbe! Tegyünk alá egy pici vizet, és pár csepp olívaolajat, majd fedjük le fóliával, hogy a gomba kicsit megpárolódhasson. kb 10-15 perc múlva vegyük le, és 180 fokon süssük, amíg a sajt szépen megpirul. Készen is vannak a fűszervajjal és sajttal töltött gombafejek!

Tálalhatjuk rizzsel, zöld salátával, de akár magában is – egy szelet ropogós rozskenyérrel!

Jó étvágyat!

Fűszervajjal és sajttal töltött gombafejek

Milyen sajtot használtunk?

A fűszervajjal és sajttal töltött gombafejek receptjéhez reszelt trappista, mozzarella, feta sajtot javaslunk, de természetesen nyugodtan használhatod a kedvenc sajtodat, ami van otthon! Akár egy kék sajttal, rokforttal is kitűnően fog működni a recept. Ismerd meg hozzávalóinkat még jobban Sajtlexikonunk segítségével!

Kipróbáltad? Hozzászólnál?

Oszd meg velünk véleményed, vagy saját recepted Facebook oldalunkon!

Instán is megéri követni bennünket, ott extra tartalmakkal várunk! Ne feledd: #sajttalmindenjobb !

Tovább olvasom

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb